Інтелектуальна система оцінювання параметрів складних об’єктів - Шубін, І. Ю.; Четвериков, Г. Г.; Ашурова, О. С.; Літвін, С. Г. (ХНУРЭ, 2020)
Сучасний етап розвитку науки і техніки характеризується, насамперед, поширенням, з одночасною конвергенцією поміж собою «високих технологій»: нано-, біо-, інформаційних та когнітивних. Цей факт визначає стійку тенденцію до збільшення високотехнологічних проектів на базі зазначених технологій. В даних умовах вельми актуальною постає задача формування, з одного боку, такої команди співробітників, рівень компетентності якої надасть змогу забезпечити ефективне виконання високотехнологічних проектів, а з іншого – здійснити раціональний розподіл людських ресурсів з метою ефективної реалізації всього портфелю проектів. Людський капітал, як основа інтелектуального капіталу ІТ-компанії є складним об’єктом оскільки характеризується багатьма параметрами (кваліфікація, рівень компетентності, творчі здібності, креативний спосіб мислення тощо), що дозволяють ІТ-компанії створювати високотехнологічні проекти. Задля оцінки параметрів складних об’єктів необхідно використовувати поєднання різних методів оцінювання, а саме, методів кваліметрії (оцінки якості), методів класифікації, евристичних методів, методів декомпозиції та методології управління проектами. Створення автоматизованої інформаційної системи оцінювання параметрів складних об’єктів для оцінки кадрів ІТ-компанії на прикладі пошуку проектних менеджерів є актуальною задачею, а зважаючи на складність та багатофакторність рішення необхідно використовувати систему, засновану на знаннях, тобто інтелектуальну інформаційну систему.
Keywords: інтелектуальна система; складний об’єкт; оцінювання професійних кадрів; кваліметрія