Методи та засоби визначення довжини на основі нової системи SІ - Носик, А. О. (My University, 2025)
Актуальність теми обумовлюється переходом до нанотехнологій, прецизійного приладобудування та глобальної цифровізації виробничих процесів. Зазначені тенденції висувають принципово нові вимоги до точності вимірювання фізичних величин, зокрема довжини, яка є однією з найбільш розповсюджених вимірюваних величин у промисловості та наукових дослідженнях. Традиційні методики поступаються місцем квантово-оптичним методам, де точність лінійних вимірювань стає прямо залежною від точності вимірювання часу та частоти. Впровадження лазерних інтерферометрів, стабілізованих за частотою поглинання в йоді, та використання технології оптичних частотних гребінок (optical frequency combs) стає стандартом не лише для первинних еталонів, а й для високоточних промислових вимірювань.
Keywords: приладобудування; вимірювання фізичних величин; вимірювання довжини