Сонячний колектор з фоклінним концентратором - Невлюдов, І. Ш.; Письменецький, В. О.; Фролов, А. В.; Чала, О. О.; Лук'яненко, В. Л. (My University, 2019)
Сонячний колектор з фоклінним концентратором містить фокліни з дзеркальною відбиваючою поверхнею, які встановлені під кутом для направлення випромінювання на теплосприймаючі труби з водою, які разом з фоклінами встановлені на несучій конструкції, фокліни покриті плівкою, згідно з корисною моделлю, додатково містить плоский колектор-адсорбер з набором паралельних теплосприймаючих труб, дві функціональні відбиваючі поверхні фоклінів, приєднані з двох сторін несучої конструкції, фокліни, встановлені під кутом 45° відносно несучої конструкції та стаціонарного плоского колектора-адсорбера, крім того містить два кутоміри, що встановлені на несучій конструкції для яискретного регулювання коефіцієнта концентрації за рахунок зміни кута відбиття світлового потоку від фоклінів, а також містить фіксуючі планки, металеві несучі та перехідні пластини для жорсткості несучої конструкції концентраторного колектора, теплосприймаючі труби, ізольовані від несучої конструкції прокладками.
Keywords: сонячний колектор; фокліни; концентратори; відновлювані джерела енергії