Розробка RPG-гри в Unreal Engine 5 із застосуванням засобів штучного інтелекту для моделювання поведінки некерованих персонажів - Літвінова, О. О. (My University, 2025)
Об’єктом роботи є некеровані персонажі або NPC, що функціонують в ігровому середовищі. Метою роботи є дослідження сучасних методів створення реалістичної поведінки NPC за допомогою засобів штучного інтелекту в Unreal Engine 5. У роботі розглянуто еволюцію підходів до розробки поведінки NPC, від скриптів і скінченних автоматів до гнучких систем на основі Behavior Tree та Environmental Query System. Поведінка персонажів аналізується з точки зору адаптивності, динамічності взаємодії з гравцем та ефективності реагування на змінні умови ігрового середовища. Особливу увагу приділено можливості інтеграції методів машинного навчання для створення самонавчальних агентів, здатних адаптуватися до ігрового процесу на основі досвіду. У результаті роботи сформовано уявлення про ключові інструменти реалізації інтелектуальної поведінки NPC та окреслено перспективи впровадження нейромережевих підходів у сучасній ігровій індустрії
Keywords: некерований персонаж; дерево поведінки; поведінка ігрового персонажу