Система управління енергоспоживанням виробничого підприємства - Левенець, І. О. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – процеси моніторингу та прогнозування споживання виробничим підприємством енергетичних ресурсів (електричної, теплової енергії, газу). Предмет дослідження − методи, засоби та алгоритми автоматизованого управління енергоспоживанням виробничого підприємства з використанням інформаційних технологій. Метою роботи є підвищення ефективності системи управління енергоспоживанням виробничого підприємства, яка забезпечує моніторинг, аналіз і оптимізацію витрат енергії в реальному часі. Розроблювана підсистема автоматизує процес прийняття рішень в реальному часі, які базуються на технологіях штучного інтелекту. Наукова новизна полягає у розробленні концепції інтелектуальної системи управління енергоспоживанням, що поєднує принципи автоматизації, енергетичного моніторингу та аналітичного прогнозування споживання ресурсів. Особливістю запропонованого підходу є використання адаптивного алгоритму прийняття рішень на основі аналізу поточних і історичних даних енергоспоживання, який дозволяє не лише контролювати процес, а й оптимізувати режими роботи обладнання у реальному часі. Також отримані результати роботи можна віднести до Цілі сталого розвитку 7 “Доступна та чиста енергія”, а саме п. 7.1 “Розширити інфраструктуру та модернізувати мережі для забезпечення надійного та сталого енергопостачання на основі впровадження інноваційних технологій”.
Keywords: підприємство енергетичних ресурсів; споживання енергетичних ресурсів; управління енергоспоживанням; енергетичний моніторинг