Інтеграція хмарних технологій в сучасні Scada системи: перспективи та виклики - Ачкан, М. С. (ХНУРЕ, 2025)
У статті розглядається інтеграція хмарних технологій у сучасні SCADA-системи як один із ключових напрямів розвитку автоматизованого управління. Проаналізовано основні переваги використання хмарних обчислень у сфері промислової автоматизації, включаючи масштабованість, гнучкість, безпеку та зниження витрат на інфраструктуру. Окрему увагу приділено основним викликам, таким як кібербезпека, затримки у передачі даних та залежність від стабільності інтернет-з’єднання. Розглянуто практичні приклади впровадження хмарних SCADA-систем на виробництвах та їхній вплив на ефективність управління процесами. The article considers the integration of cloud technologies into modern SCADA systems as one of the key areas of development of automated management. The main advantages of using cloud computing in the field of industrial automation are analyzed, including scalability, flexibility, security and reduction of infrastructure costs. Special attention is paid to the main challenges, such as cybersecurity, data transmission delays and dependence on the stability of the Internet connection. Practical examples of the implementation of cloud SCADA systems in production and their impact on the efficiency of process control are considered.
Integration of cloud technologies into modern Scada systems: prospects and challenges
Keywords: SCADA; хмарні технології; кібербезпека; промисловий Інтернет речей; cloud technologies; industrial Internet of Things