Дослідження моделі декомпозіції нестаціонарного випадкового процесу - Федючок, Б. А. (My University, 2022)
В кваліфікаційній роботі запропонована методика виделення довгострокового тренду з середньомісячних температур, виявлені недоліки моделі авторегресії проінтегрованного ковзного середнього та декомпозіції. Мета даної кваліфікаційної роботи полягaє в розробці алгортму виявлення трендів, сезонних складових, їх взаємного впливу, а також вирішення задачі прогнозування деяких видів нестаціонарних процесів. Метод проектування базується на використанні численних алгоритмів розрахунку оптимальних параметрів нестаціонарних процесів та їх моделей. Галузь застосування – аналіз нестаціонарних процесів та їх прогноз.
Keywords: нестаціонарний процес; модель авторегресії; декомпозіція процесу; стаціонарний процес; тренди температур; тренди трафіка; прогнозування процесу