Сучасний стан системи контролю дозових навантажень на пацієнта при комп’ютерній томографії у медичних установах України - Дорош, А. М.; Стадник, Л. Л.; Авер'янова, Л. О.; Роговець, В. Є. (My University, 2019)
Розглянуто питання контролю дозових навантажень на пацієнтів при рентгенівській комп'ютерній томографії (КТ) в Україні. Виявлено, що у багатьох країнах світу зростає поширеність сучасних технологій КТ-діагностики, проте саме вони спричиняють найбільше променеве навантаження на пацієнта. З метою моніторингу колективної дози від КТ в межах держави в розвинених країнах проводиться ретельний збір статистичних даних про КТ-дослідження. В Україні системний моніторинг колективної дози КТ досі не здійснюється, що порушує вимоги Міжнародної комісії з радіаційного захисту. Перспективним рішенням цієї проблеми є створення загальнодержавної бази статистичних даних щодо КТ-діагностики. Проведено аналіз даних Всеукраїнського аудиту КТ щодо кількості КТ-систем на території країни станом на 2019 рік. За отриманими даними було проведено порівняння даних Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯР) та МОЗ України щодо використання КТ у країні. Виявлено суттєві розбіжності у кількості КТ систем, що свідчить про відсутність єдиних підходів до обліку та моніторингу КТ в Україні. Розглянута типова процедура контролю рівнів дози при опроміненні під час основних рентгенологічних досліджень. Виявлено основні чинники формування індексу дози при інтервенційній та спіральній КТ. Розглянуто можливості зниження дозового навантаження на пацієнта завдяки зміні режимів мультиспірального КТ-сканування. Для отримання референтних значень індексу дози при спіральній КТ було проведено сканування дозиметричного рентген-антропоморфного фантому. Отримані результати можна застосовувати при обробці даних аудиту КТ, для чого запропоновано форму анкети, яка містить параметри протоколу КТ-дослідження та результати вимірювань і розрахунків з метою подальшої системної оцінки колективної дози при КТ в Україні
Keywords: комп'ютерна томографія (КТ); доза опромінення; індекс дози КТ; ефективна доза; пітч