Принципи оплати праці державних службовців як системне юридичне явище - Соколова, О. А. (Право, 2016)
У статті досліджено принципи оплати праці державних службовців як системне юридичне явище. Зроблено висновок, що систему принципів оплати праці державних службовців утворюють такі принципи, як-от: а) достатність рівня оплати праці; б) гарантованість виплати заробітної плати; в) заборона дискримінації в оплаті праці; г) диференціація оплати праці; ґ) встановлення мінімального розміру посадового окладу. // The article analyzes the principles of paying civil servants as a systemic legal phenomenon. It is concluded that the system of principles of remuneration of civil servants form such principles, such as: a) the sufficiency of the level of remuneration; b) guarantee of salary payments; c) ban discrimination in remuneration; d) Differentiation of remuneration; e) setting the minimum amount of salary.
Keywords: державний службовець; принципи оплати праці державних службовців; заборона дискримінації; диференціація оплати праці; мінімальний розмір посадового окладу; civil servant; principles of payment of civil servants; prohibition of discrimination; differentiation of remuneration; minimal amount of salary