Віртуальна валюта як об’єкт фінансового моніторингу: врахування досвіду іноземних країн при формуванні національного законодавства - Перепелиця, М. О. (Право, 2021)
У статті на підставі дослідження підходів, які деякі країни світу використовують в області регулювання платіжних продуктів та послуг на основі віртуальної валюти як об’єкту фінансового моніторингу, надаються пропозиції щодо їх застосування у національному законодавстві. Досліджено досвід здійснення регуляторно- го нагляду за використанням віртуальних валют у сфері фінансового моніторингу на прикладі Італії, США, Нор- вегії, Японії, Швеції, Мексики, Фінляндії та виокремлено найбільш ефективні його заходи. Увагу зосереджено на транскордонному характері операцій з віртуальною валютою, як об’єкту фінансового моніторингу та шляхах їх відстеження. // In the article, based on the study of approaches that some countries in the world are used in the regulation of payment products and services based on virtual currency as a financial monitoring facility, proposals are provided for their application in national legislation. The experience of regulatory supervision over the use of virtual currencies in the field of financial monitoring on the example of Italy, the United States, North Virgy, Japan, Sweden, Mexico, Finland and the most effective events are explored. Attention is focused on the transboundary character of virtual currency operations as an object of financial monitoring and tracking paths.
Keywords: віртуальна валюта; віртуальний актив; постачальники послуг; переказ віртуальних валют; цінні папери; рекомендації FATF; об’єкт фінансового моніторингу; відмивання злочинних доходів; ризик-орієнтований підхід; транскордонні операції; фінансова система; virtual currency; virtual asset; service providers; virtual currency transfer; securities; FATF recommendations; financial monitoring object; crime washing; risk-oriented approach; transboundary operation; financial system