Охорона прав інтелектуальної власності на науковий результат в наукових установах - Розгон, О. В. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2024)
У науковій роботі розглядаються питання створення та охорони наукових результатів в наукових установах. Автором визначено, що якщо науковим результатом є опублікована наукова стаття, то практичне значення для наукових установ в Україні набувають питання: охорони авторського права на такий результат при наданні відкритого доступу та визначення ліцензій вільного доступу, що мають застосовуватися тощо. Установлено, що у разі порушення права інтелектуальної власності на науковий і науково-технічний (прикладний) результат його захист здійснюється у порядку, встановленому адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством. The article deals with the issues of creation and protection of scientific results in scientific institutions. The author determines that if a scientific result is a published scientific article, then the issues of copyright protection for such a result when providing open access and determining the open access licenses to be applied are of practical importance for scientific institutions in Ukraine, etc. 112 It is established that in case of infringement of intellectual property rights to a scientific and scientific-technical (applied) result, its protection is carried out in accordance with the procedure established by administrative, civil and criminal law.
Keywords: право інтелектуальної власності; науковий результат; наукова установа; protection; intellectual property rights; scientific result; scientific institution