Дослідження методів вимірювання параметрів НВЧ сигналів і трактів - Кузнецов, В. Г. (My University, 2022)
Об’єктом дослідження є процес вимірювання параметрів сигналів і трактів НВЧ. Метою роботи є підвищення точності багатозондового методу вимірювання параметрів сигналів і трактів НВЧ за рахунок оптимізації обробки інформації отриманої з датчиків. Для досягнення мети поставлено наступну задачу дослідження: Створити метод обробки сигналів датчиків, що дозволяє розрахувати прохідну потужність, модуль і фазу коефіцієнта відбиття навантаження більш точно. На основі розроблених моделей синтезована методика виконання вимірювань багатозондовим методом. Отримані результати можуть бути використані в приладобудуванні, енергетиці, в телекомунікаціях. Двоетапна процедура обробки сигналів датчиків полягає в обчисленні з сигналів датчиків проміжних змінних, шуканих змінних із проміжних змінних; алгоритми обробки, крім обчислення параметрів, дозволяють компенсувати похибку неузгодженості; оптимізація має на увазі мінімізацію цільової функції, яка у випадку методу найменших квадратів являє собою квадрат різниць обмірюваних і обчислених значень.
Keywords: НВЧ; тракт; методи вимірювання; прохідна потужність; комплексний коефіцієнт відбиття навантаження; метод найменших квадратів