Інтегровані цифрові технології в ринології: від обчислювальної медицини до цифрового двійника - Сокольцов, А. О.; Аврунін, О. Г. (Держ. біотехнологічний ун-т, 2025)
Обчислювальні алгоритми дають змогу аналізувати потоки повітря в носовій порожнині, виявляти ділянки з підвищеним опором чи турбулентністю, що важливо для корекції носового дихання. Водночас моделі тканинної еластичності та кровопостачання дозволяють оцінити післяопераційні зміни й передбачити ризики ускладнень. Поєднання цифрового двійника з методами машинного навчання створює основу для адаптивних систем клінічної підтримки. Завдяки аналізу великих масивів даних моделі можуть удосконалюватися з кожним новим випадком, формуючи елементи самонавчання та персоналізації.
Keywords: носова порожнина; цифровий двійник; біомеханіка