Побудова функціональних моделей елементів комп’ютерної лінгвістики - Вечірська, І. Д.; Федорова, Т. М.; Четвериков, Г. Г. (ХНУРЭ, 2010)
Стаття присвячена аналізу структури комп’ютерної лінгвістики та побудові функціональних моделей для опису задач та процесів обробки мовної інформації в корпусній лінгвістиці, машинному перекладі та системах пошуку та класифікації. Наведені приклади автоматичного розпізнавання символів, автоматичного реферування текстів, створення електронних словників, тезаурусів, онтологій, автоматичного розпізнавання мови і синтезу мовлення, оптичного розпізнавання символів.
Keywords: лінгвістика; комп’ютерна лінгвістика; корпус; машинний переклад; інформаційно-пошукова система; словник