Особливості статистичної обробки даних засобами систем комп’ютерної математики - Мощенко, І. О.; Нікітенко, О. М. (ХНУРЕ, 2020)
Досліджено особливості статистичної обробки даних, що отримано в результаті експериментальних досліджень, за допомогою найбільш широко розповсюджених комп’ютерних математичних пакетів. Особливості обробки статистичних даних досліджено шляхом обробки вибірки з 80 значень за допомогою популярних математичних пакетів Excel, Maple, Matlab та MathCad та порівняння отриманих результатів з розрахунками за теоретичними формулами. Результати розрахунків за допомогою усіх пакетів дають однакові результати для математичного сподівання, дисперсії та стандартного відхилення. Щодо коефіцієнтів асиметрії та ексцесу, то більшість результатів не збігаються. Аналіз результатів розрахунків показав, що відмінність отриманих значень коефіцієнтів асиметрії та ексцесу обумовлений різними визначеннями цих показників вищезазначеними пакетами. Доведено, що в Microsoft Excel ми не можемо правильно побудувати гістограму без використання додаткових операцій, оскільки межі інтервалів обчислюються з помилками. Це призводить до неправильного визначення кількості елементів у цих інтервалах. Зроблено висновок, що перед використанням комп’ютерних математичних пакетів для обробки статистичних даних, потрібно попередньо проаналізувати за якими формулами розраховані необхідні параметри, та вжити відповідних заходів для усунення можливих розбіжностей з параметрами, розрахованими за теоретичними формулами.
Keywords: статистична обробка даних; система комп'ютерної математики; Maple; Excel; MathCad; Matlab