Особливості справляння митних платежів в період воєнних дій в Україні - Тищенко В. М.; Остапенко В. М. (My University, 2022)
Визначено внесені зміни в податкове та митне законодавство з метою ефективного функціонування бізнесу на період воєнного часу, для забезпечення виробництва необхідної продукції та збереження робочих місць. Установлено, що на період дії воєнного стану пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги від донорів здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання декларації, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Окреслено можливі варіанти здійснення митного оформлення товарів, що імпортуються на митну територію України, які дозволять українським компаніям використати найоптимальніший шлях для їх декларування у період дії воєнного стану, не порушуючи при цьому функціонал митних, податкових та банківських установ
Keywords: Митне оформлення; гуманітарна допомога; воєнний стан; податкове та митне законодавство