Спосіб діагностики захворювання на остеопороз - Скляр, О. І.; Авер'янова, Л. О.; Головенко, В. М. (База патентів Укоаїни, 2003)
Спосіб діагностики захворювання на остеопороз, що включає вимірювання зовнішнього діаметра D другої метакарпальної кістки кисті та діаметра d її медулярної порожнини по зображенню другої метакарпальної кістки на рентгенограмі кисті в найвужчому місці медулярної порожнини і розрахунок індексу ступеня захворювання на остепороз G, який відрізняється тим, що індекс розраховують за формулою , і якщо індекс G лежить в межах від 0,53 до 0,73, діагностують норму, якщо індекс G лежить в межах від 0,74 до 0,86, діагностують остеопенію, якщо індекс G лежить в межах від 0,87 до 1,17, діагностують чітко виражений остеопороз, а якщо G лежить в межах від 1,18 до 2,0, діагностують тяжку форму остеопоротичного процесу.
Keywords: Спосіб, діагностика, остеопороз