Методи і математичні моделі проектування територіально-розподілених систем обслуговування - Баддур, А. (My University, 2011)
Робота присвячена вирішенню актуальної науково-практичної задачі створення моделей та інструментальних засобів автоматизації процесів проектування територіально-розподілених систем обслуговування з урахуванням багатокритеріальності і невизначеності вихідних даних для проектування. У роботі обґрунтовані методологічні засади створення автоматизованої системи проектування (САПР) територіально-розподілених систем обслуговування (ТРСО), до яких увійшли загальні структури методів вирішення задач проектування, метод прецедентного проектування, метод отримання проектних рішень в умовах багатокритеріальності та невизначеності вихідних даних. На цій основі синтезовано аналітичні моделі наближеного визначення проектних параметрів ТРСО на ранніх етапах проектування. Для отримання більш точних результатів запропоновано і реалізовано аналітико-імітаційний метод. Імітаційна модель синтезована на засадах методу Монте-Карло на мові програмування GPSS. Проведено розрахункові обчислення для експериментальної перевірки методів урахування різних типів невизначеності під час вирішення задач багатокритеріальної оптимізації та перевірки аналітико-імітаційного визначення проектних параметрів ТРСО. Отримані наукові результати є теоретичною базою створення САПР для широкого класу територіально-розподілених систем обслуговування. The dissertation is devoted to solving actual scientifically-practical problems, create models and tools for automating design processes geographically distributed service systems based multi-criteria and uncertainty of initial data for design. In the dissertation methodological basis of an automated system design, geographically distributed service systems, which included the general structure of methods for solving design problems, the method of case design, method of design solutions in a multi-criteria and uncertainty of input data. On this basis, synthesized analytic models for the approximate determination of design parameters geographically distributed service systems in the early stages of design. To obtain more accurate results, proposed and implemented analytical and simulation methods. A simulation model is synthesized based on the Monte-Carlo method in a programming language GPSS. Performed computational calculations for the experimental verification of the accounting practices of different types of uncertainty in solving multi-criteria optimization and validation of analytical and simulation determine the design parameters geographically distributed service systems. The obtained scientific results are the theoretical base of creation automated design systems for a wide class of geographically distributed service systems.
Keywords: територіально-розподілені системи обслуговування; багатокритеріальна оптимізація; аналітична та імітаційна моделі; geographically distributed service system; multi-criteria optimization; analytical and simulation models