Характеристика правового статусу суб’єкта кадрового забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань - Тимошенко, В. О. (Гельветика, 2020)
Стаття присвячена формуванню актуальної наукової думки щодо адміністративно-правової сутності правового статусу суб’єкта кадрового забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань. Автором формулюється визначення поняття «суб’єкти кадрового забезпечення діяльності ДБР» та окреслюється коло відповідних структурних і позаструктурних суб’єктів кадрового забезпечення. На підставі цього досліджуваний правовий статус пропонується розуміти як особливу систему закріплених та гарантованих у законодавстві взаємопов’язаних ознак суб’єкта, що сукупно визначають його місце (становище) у системі суб’єктів управлінської діяльності, призначення у структурі публічного адміністрування, можливості (обов’язки) здійснювати конкретні кадрові процедури та взаємодіяти з іншими суб’єктами адміністративного права та із суспільством. Окреслюється структура такого правового статусу, котру розкрито як комплекс елементів, що становлять: адміністративна правосуб’єктність суб’єктів кадрового забезпечення діяльності ДБР (охоплює процедурні критерії створення суб’єкта; процедурні вимоги до осіб, які бажають увійти до складу суб’єкта; процедурні вимоги кворумного характеру функціонування суб’єкта та інші вимоги, що засвідчують правоздатність суб’єкта); спеціальна компетенція суб’єктів кадрового забезпечення діяльності ДБР; гарантійний елемент статусу суб’єктів кадрового забезпечення діяльності ДБР (завдання та функції таких суб’єктів); юридична відповідальність суб’єктів кадрового забезпечення діяльності ДБР. Зроблено висновок, що суб’єктами кадрового забезпечення діяльності ДБР слід розуміти сукупність суб’єктів адміністративного права, повноважних відповідно до чинного законодавства бути учасниками управлінських відносин з приводу кадрового забезпечення діяльності Бюро, відповідально реалізуючи у межах своєї компетенції належні їм функції, наслідком чого є створення кадрових умов у відповідному правоохоронному органі, що сприяють його належному функціонуванню. Тобто суб’єктів кадрового забезпечення діяльності ДБР відрізняє наявність у них нормативно визначеного і чітко закріпленого за ними відповідного правового статусу як основного чи другорядного статусу. The article focuses on the formation of relevant scientific thought related to the administrative and legal essence of the legal status of subject of staffing the State Bureau of Investigation functioning. The author develops the definition of the “subject of staffing the SBI functioning” concept and outlines the circle of structural and out-structural staffing subjects. On this basis, the legal status under study is proposed to be understood as a special system of interrelated features of an entity enshrined and guaranteed in the legislation, and they collectively determine its place (position) in the system of administrative activity subjects, appointments in the structure of public administration, opportunities (abilities) to carry out specific personnel procedures and interact with other subjects of administrative law and with society. The structure of such a legal status is determined, which is disclosed as a set of elements, which are as follows: the administrative legal personality of the subjects of staffing the SBI activities (covers procedural criteria for creating a subject; procedural requirements for persons who want to become a part of the subject; procedural requirements of the quorum nature of the subject’s functioning and others requirements certifying the legal capacity of the subject); special competence of subjects of staffing the SBI activities; guarantee element of the status of subjects of staffing the SBI activities (tasks and functions of such subjects); legal responsibility of subjects of staffing the SBI activities. It is concluded that the subjects of staffing of the SBI should be understood as a set of subjects of administrative law, authorized in accordance with applicable law to be participants in management relations regarding staffing of the Bureau, responsibly implementing within their competence their functions, the result what is the creation of staffing conditions in the relevant law enforcement agency that contribute to its proper functioning. That is, the subjects of staffing of the SBI are distinguished by the presence of a normatively defined and clearly assigned to them the relevant legal status as a primary or secondary status.
Characteristics of the legal status of the subject of staffing the activities of the State Bureau of Investigation
Keywords: адміністративна реформа; Державне бюро розслідувань; кадрове забезпечення; правовий статус; правоохоронний орган; administrative reform; law enforcement agency; legal status; staffing; State Bureau of Investigation