Зворотнє розсіювання електромагнітних хвиль полідисперсним середовищем несферичних крапель у задачах двочастотного дистанційного зондування - Веселовська, Г. Б. (My University, 2014)
Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуальної наукової задачі відновлення мікроструктурних характеристик рідких опадів за допомогою дистанційного двочастотного зондування і з урахуванням несферичності крапель дощу. При цьому в роботі використовувались наближені методи у вигляді еквівалентних крапель сферичної форми і дипольного розсіювання, результати яких порівнювались зі строгим методом моментів. Показано, що похибка наближених обчислень зворотнього розсіювання полідисперсним середовищем з несферичних часток суттєво менша для співпадаючих вертикальних поляризацій частотних каналів двочастотної РЛС. Крім того, похибка обчислення диференціального перетину зворотнього розсіювання з використанням наближених методів росте зі збільшенням інтенсивності дощу за рахунок внеску великих крапель. Однак похибки наближених методів співставні за величиною, а імовірність похибки обчислення перетину зворотнього розсіювання не перевищує 0,5% для похибки розрахунків в 0,1 дБ. Диссертационная работа посвящена решению актуальной научной задачи восстановления микроструктурных характеристик жидких осадков с помощью дистанционного двухчастотного зондирования и с учетом несферичности капель дождя. В работе исследованы характеристики рассеяния полидисперсных сред из несферических частиц с использованием модели капель Пруппахера-Питтера и современной модели трехпараметрического гамма-распределения частиц по размерам. The thesis is devoted to solving of the actual scientific task of restoration of precipitation microstructural characteristics by double-frequency remote sensing with a glance of rain particles nonsphericity. At that the approximated methods were used on the basis of spherical drops of equivalent volume and dipole scattering which were compared with rigorous method of moments. It was shown that errors of approximate calculations of backscattering characteristics are essentially smaller for the same vertical polarization of frequency channels of double-frequency radar. Besides of this 20 the calculation errors of differential backscattering cross-section by using of approximate methods increase with rising of rain intensity because of large drops contribution. But the errors of the both approximate methods are comparable and the likelihood of calculation error for differential cross-section of inverse scattering is not more than 0,5 % for error value about 0,1 dB.
Keywords: модель крапель Пруппахера-Піттера; двочастотне зондування; зворотнє розсіювання; мікроструктурні характеристики; модель капель Пруппахера-Питтера; двухчастотное зондирование; обратное рассеяние; микроструктурные характеристики; model of Pruppacher-Pitter drop; double-frequency remote sensing; inverse scattering; microstructural characteristics