Форми контрольної діяльності - Косінов, С. А. (Право, 2015)
У статті з урахуванням співвідношення між категоріями «форма», «матерія» і «зміст» наводиться визначення форм контрольної діяльності. Наголошується на тому, що вони представляють собою способи діяльності та волевиявлення суб’єктів контролю, що мають правові наслідки, виступають засобами реалізації контрольної функції, її зовнішнім виразом. Наводяться основні класифікації форм контрольної діяльності: за правовими підставами здійснення, за місцем, часом та наслідками, а також за основними напрямами здійснення. Виокремлені також формальні й неформальні, позитивні й негативні, матеріальні та процесуальні його форми. Піддані аналізу інформаційні, юридичні та політичні форми здійснення контрольної діяльності. Крім того, виділені такі форми контролю, як взаємність, конкуренція, планова випадковість та нагляд. // In the article, taking into account the ratio between the categories "form", "matter" and "content", the definition of forms of control activity is given. It is emphasized that they represent ways of activity and willing of subjects of control subjects that have legal consequences are the means of implementing the control function, its external expression. The basic classifications of forms of control activity are given: on the legal basis of implementation, at the place, time and consequences, as well as in the main areas of implementation. The formal and informal, positive and negative, material and procedural forms are also singled out. Subject to information, legal and political forms of control activities. In addition, the following forms of control are allocated, such as reciprocity, competition, planned randomness and supervision.
Keywords: форми контрольної діяльності; зміст контрольної діяльності; класифікація форм контрольної діяльності; forms of control activities; content of control activities; classification of forms of control activities