Організаційно-правові форми юридичних осіб – суб’єктів венчурного інвестування: якими вони мають бути? - Жорнокуй, Ю. М. (Право, 2018)
У статті розглянуті питання проблематики визначення організаційно-правових форм юридичних осіб, які функціонують у сфері інноваційної діяльності – суб’єктів венчурного підприємництва. Зазначається нагальна потреба у чіткій регламентації на рівні Закону України «Про інноваційну діяльність» організаційно-правових форм таких суб’єктів. Обстоюється позиція двоякої юридичної природи венчурного підприємства, яке може визнаватися і юридичною особою (організаційно-правова форма), яка здійснює венчурне підприємництво, і об’єктом цивільно-правових відносин. Автор доходить висновку, що організаційно-правовими формами юридичних осіб – суб’єктів венчурного інвестування мають визнаватися акціонерне товариство або товариство з обмеженою відпо відальністю. // The article considers the issues of determining the organizational and legal forms of legal entities operating in the field of innovation - venture capital entities. There is an urgent need for clear regulation at the level of the Law of Ukraine "On Innovation" of organizational and legal forms of such entities. The position of the dual legal nature of a venture enterprise, which can be recognized as a legal entity (organizational and legal form), which carries out venture business, and the object of civil relations. The author concludes that the organizational and legal forms of legal entities - venture capital entities should be recognized as a joint stock company or a limited liability company.
Keywords: юридична особа; венчурне підприємництво; інноваційна діяльність; акціонерне товариство; товариство з обмеженою відповідальністю; legal entity; venture business; innovation; joint stock company; limited liability company