Модифікований метод самовідновлення розподіленого програмного забезпечення в гетерогенних комп’ютерних системах - Волк, М. О.; Гора, М. В. (ХНУРЕ, 2024)
Об’єктом дослідження є розподілений обчислювальний процес у гетерогенних комп’ютерних системах. Предметом – методи самовідновлення розподіленого програмного забезпечення в гетерогенних комп’ютерних системах. Мета роботи – підвищення ефективності систем розподіленого оброблення даних із підтримкою функціональної стійкості обчислювального процесу з допомогою розроблення модифікованого методу самовідновлення розподіленого програмного забезпечення. Завдання: дослідити наявні методи відновлення розподіленого обчислювального процесу, зробити висновки про їх переваги та недоліки; на основі математичних моделей завдань, обчислювальних ресурсів і наявних методів розподілу ресурсів розробити модифікацію методу самовідновлення розподіленого програмного забезпечення, беручи до уваги стратегії управління, пошук найкращого рішення для обраних критеріїв, зменшення енергоспоживання під час виконання завдань; провести низку експериментів з порівняння розробленого методу з наявними. Методи дослідження ґрунтуються на використанні теорії множин, загальної теорії систем і теорії імітаційного моделювання. Результати експериментів, досягнуті в умовах моделювання розподілу програмних завдань на обчислювальні ресурси в імітаційному середовищі моделювання та симуляції обчислювального процесу під час самовідновлення в разі відмов ресурсів, підтверджують ефективність запропонованого методу. Відповідно до результатів дослідження можна зробити висновки про те, що застосування методу в системах управління розподіленими обчисленнями не збільшує час, який система витрачає на виконання завдання за відсутності відмов, водночас за наявності відмов дає змогу швидше відновити функціональність програмного завдання та зменшує час виконання на 8–17 %, а енергоспоживання на 7–12 %. Також спостерігається зростання ефективності зі збільшенням розмірності завдань та ймовірності відмов. Напрямами майбутніх досліджень можна визначити розроблення технологій автоматизованого або автоматичного використання методів розподілу ресурсів і самовідновлення. Ключові слова: методи самовідновлення; програмне забезпечення; розподілені обчислення; комп’ютерні системи; хмарні архітектури; програмні агенти.
Модифікований метод самовідновлення розподіленого програмного забезпечення в гетерогенних комп’ютерних системах
Keywords: самовідновлення програмного забезпечення