Методи підвищення якості обслуговування на основі потокових агентів на стику мобільних і стаціонарних мереж - Кобрін, А. В. (My University, 2014)
Дисертація присвячена підвищенню якості обслуговування мультимедійної інформації у гібридних мережах за рахунок розміщення буфера компенсації джитера на кордоні провідної і безпровідної мереж . Був проведений аналіз джитера затримки прибуття пакетів у провідній і безпровідній мережі. На основі цього аналізу було запропоновано використовувати наступну градацію джитера: постійний джитер, джитер з одиничними викидами затримки і джитер зі стрибкоподібною зміною процесу затримки. Були промодельовані основні несприятливі ситуації у провідній і безпровідній мережах, які впливають на затримку прибуття пакетів, такі як перевантаження в каналі доступу, зміна маршруту, завмирання в каналі зв’язку і т.д., і для кожного такої події були визначені характерні типи джитера згідно обраної градації. На основі отриманих результатів була синтезована математична модель затримки прибуття пакетів. Запропоновано алгоритм адаптивного буфера відтворення, що дозволяє згладжувати стрибки і викиди. В основі алгоритму використовується робастний фільтр Калмана. Фільтр завдяки своїй робастності дозволяє ігнорувати поодинокі сплески затримки і швидко перемикатися на її нове значення при зміні тренда або рівня затримки. Thesis is devoted to improving the quality of service of multimedia information in hybrid networks by placing buffer jitter compensation on the border of wired and wireless network. The jitter packet delay was analyzed in wired and wireless network. Based on this analysis, it was suggested to use the following scale jitter: constant jitter, jitter with singles emissions latency and jitter jumps process delay. major adverse situation were modeled in wired and wireless networks that affect packet arrival delay, such as congestion in the access channel, a change of route, the fading in the radio channel, etc., for each of these events were determined according to the characteristic types of jitter selected gradation. According to this graduation jitter was synthesized mathematical model of packet arrival delay. The algorithm of adaptive playback buffer allows smooth jumps and emissions jitter. The algorithm uses a robust Kalman filter. Filter, due to its robustness to ignore individual bursts delay and switch quickly to the new value when changing the trend of delay.
Keywords: робастний фільтр Калмана; джитер затримки прибуття пакетів; буфер відтворення; якість обслуговування; потоковий агент; викиди затримки; скачки затримки; постійний джитер; robust Kalman filter; delay packet jitter; the playout buffer; quality of service; the streaming agent; emissions delay; jumps delay; constant jitter