Деякі аспекти визначення правового статусу бюджетних установ - Кобильнік, Д. А. (Право, 2018)
Стаття присвячена дослідженню правового статусу бюджетних установ. Автором проаналізовано напрацювання фахівців теорії держави та права щодо визначення категорії «правовий статус». Акцентовано увагу на різноманітті підходів до визначення елементів правового статусу вказаних суб’єктів. На підставі аналізу бюджетного та податкового законодавства підкреслено специфіку неприбутковості бюджетних установ. Аргументовано підхід, за якого до елементів правового статусу бюджетних установ слід відносити суб’єктивні права, юридичні обов’язки та юридичну відповідальність. // The article is devoted to the study of the legal status of budgetary institutions. The author analyzes the work of specialists in the theory of state and law to determine the category of "legal status". Emphasis is placed on the variety of approaches to determining the elements of the legal status of these entities. Based on the analysis of budget and tax legislation, the specifics of non-profit budget institutions are emphasized. The approach according to which the elements of the legal status of budgetary institutions should include subjective rights, legal obligations and legal responsibility is argued.
Keywords: бюджетні установи; правовий статус; елементи правового статусу; суб’єктивні права; юридичні обов’язки; юридична відповідальність; budgetary institutions; legal status; elements of legal status; subjective rights; legal obligations; legal liability