Дослідження методів визначення емоційного забарвлення текстів - Боков, І. П. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – процес автоматизованого інтелектуального аналізу природномовної текстової інформації. Предмет дослідження – методи та моделі машинного навчання, що використовуються для автоматичного визначення емоційного забарвлення тексту. Мета роботи – аналіз та порівняння новітніх методів аналізу емоційної тональності природномовних текстів та розробка власного комбінованого методу визначення емоційного забарвлення тексту для підвищення точності такого аналізу. Методи дослідження – системний аналіз задач інтелектуального аналізу природномовної текстової інформації, методи машинного навчання, апарат штучних нейронних мереж, методи розв’язання задачі визначення емоційного забарвлення тексту, а також методи математичного та комп’ютерного моделювання, що застосовані для верифікації точності та оцінки ефективності запропонованого підходу. Головним результатом роботи є розробка комбінованого методу визначення емоційного забарвлення тексту, що поєднує лексичний аналіз та глибоке навчання на основі трансформерів. Використання методу дозволить більш ефективно аналізувати контекст і складні мовні конструкції, що робить його перспективним для аналізу громадської думки в соціальних мережах та чат-ботах.
Keywords: глибока нейронна мережа; емоційна тональність; лінгвістичний аналіз; природномовний текст