Розробка методу оцінки демпфувальних властивостей 3d- друкованих TPU-лайнерів для протезів - Місан, Б. С.; Нікітін, Д. О.; Невлюдов, І. Ш. (ХНУРЕ, 2026)
У роботі запропоновано та експериментально апробовано метод оцінки демпфувальних властивостей адитивно виготовлених TPU-прокладок на основі аналізу вільних затухаючих коливань після ударного збудження. Метод дозволяє кількісно визначати ефективність гасіння вібрацій без застосування складних вібростендів та є придатним для швидкого порівняльного аналізу конструктивних варіантів демпфувальних елементів. Дослідження виконано для TPU-прокладок різної жорсткості та внутрішньої структури. Показано, що запропонований підхід забезпечує високу відтворюваність результатів і може бути використаний для інженерної оптимізації демпфувальних елементів у вузлах машин та робототехнічних системах.
Keywords: демпфування; TPU; ударний метод; вільні коливання