Використання бібліотеки ARCore для візуалізації хмари ключових точок у навігаційних системах - Соколов, А. А.; Аврунін, О. Г. (ХНУРЕ, 2024)
Розглянуто перспективи використання ARCore для створення навігаційних систем, орієнтованих на незрячих людей. ARCore є платформою доповненої реальності, що базується на поєднанні візуальної та інерційної одометрії, що забезпечує точну локалізацію пристрою у просторі. Описано ключові принципи роботи ARCore, зокрема методи виділення та відстеження ключових точок, інтеграцію показань IMU, а також обчислення траєкторії руху. Особливу увагу приділено архітектурі навігаційної системи, яка базується на використанні смартфонів для виконання обчислювальних задач, таких як реалізація SLAM-алгоритмів і нейронних мереж. Система передбачає обробку даних локально на смартфоні та передачу результатів на тактильний модуль через Bluetooth. Такий підхід забезпечує доступність та компактність кінцевого продукту. Для покращення точності даних запропоновано застосування кластеризаційних алгоритмів, таких як DBSCAN, локального фактора вибивання (LOF) і фільтра Калмана. Ці методи спрямовані на відсівання шумів і стабілізацію даних, що особливо важливо для побудови ефективних навігаційних систем. Відзначено, що використання ARCore у поєднанні з нейронними мережами і сучасними алгоритмами об робки даних відкриває нові перспективи для створення доступних і функціональних рішень для покращення мобільності незрячих людей. Подальші дослідження включатимуть оптимізацію алгоритмів, навчання нейрон них мереж на спеціалізованих наборах даних, а також експериментальне тестування системи в реальних умовах.
Keywords: навігаційна система; хмара ключових точок; здоров’я людини; візуалізація відстані