Розроблення системи автоматизованого управління промисловими роботами на базі комп’ютерного зору - Фірсов, Д. В. (My University, 2025)
Мета роботи – розроблення програмного забезпечення для розпізнавання об'єктів у робочій зоні промислового робота за допомогою алгоритмів комп’ютерного зору, зокрема виявлення еталонних об'єктів та сторонніх предметів. Об’єкт розробки – процеси візуального моніторингу робочої зони промислових роботизованих комплексів. Предмет розробки – автоматизована система розпізнавання об'єктів візуальних даних з використанням методів комп’ютерного зору. У даній роботі було проаналізовано предметну область – автоматизацію контролю робочого середовища промислових роботів за допомогою систем технічного зору. Розглянуто сучасні методи розпізнавання об'єктів, проаналізовано актуальні підходи до впровадження систем розпізнавання у промислових умовах, визначено їх переваги та недоліки. У процесі реалізації було зібрано навчальний датасет із зображеннями еталонних об’єктів та сторонніх предметів. Для кращої точності додатково було використано метрику для визначення відхилень від еталонного зображення. Було розроблено програмне забезпечення на мові Python, яке виконує завдання розпізнавання, аналізу та відображення результатів у зручному вигляді. Вся система була протестована на реальних прикладах, що дозволило підтвердити її ефективність у виявленні сторонніх об’єктів і контролі справності обладнання.
Keywords: робоча зона промислового робота; візуальний моніторинг; промисловий роботизований комплекс; розпізнавання об’єктів; SSIM