Дослідження зручності застосування поліграфічних виробів як складової настільних ігор - Полозов, О. Б. (My University, 2025)
Метою магістерської кваліфікаційної роботи є дослідження ергономічних та UX-характеристик поліграфічних компонентів настільних ігор з метою підвищення зручності взаємодії користувачів з ігровими механіками та покращення загального ігрового досвіду.Об’єктом дослідження є поліграфічні вироби настільних ігор як матеріальні носії інформації та інструменти взаємодії між гравцем і грою. Предметом дослідження є ергономічні та UX-характеристики ігрових карток і жетонів, що визначають зручність, читабельність і ефективність їх використання в ігровому процесі.У ході виконання роботи було здійснено аналіз наукових і практичних джерел з ергономіки, юзабіліті та дизайну поліграфічних компонентів настільних ігор, а також проаналізовано сучасні ігрові аналоги. На основі теоретичного аналізу сформовано систему критеріїв оцінювання зручності поліграфічних елементів. Практична частина дослідження виконана у форматі case study на прикладі настільної гри Fantasy Napoleonic, для якої було розроблено та експериментально протестовано кілька варіантів дизайну ігрових карток і жетонів. За результатами користувацького тестування та анкетування визначено найбільш ефективні дизайнерські рішення та сформульовано практичні рекомендації щодо їх застосування. Також виконано економічне обґрунтування витрат на проведення науково-дослідної роботи.
Keywords: настільна гра; поліграфія