Трансфертне ціноутворення за операціями із сировинними товарами: міжнародні стандарти та національні правила - Мішин, М. О. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
У науковій роботі висвітлено зміни податкового законодавства відносно трансфертного ціноутворення з сировинними товарами. Автором наведено та проаналізовано спеціальні терміни, якими були доповнені ст. 14 і ст. 39 Податкового кодексу України, у контексті їх співвідношення із понятійним апаратом, що застосовує міжнародна спільнота. Окрім цього, виокремлено найбільш суттєві особливості українських правил трансфертного ціноутворення, акцентовано увагу на доцільності прийняття на національному рівні порядків ціноутворення на певні сировинні товари, наведено приклади результативного практичного використання таких порядків у Казахстані. // The research covers changes in tax legislation regarding transfer pricing with raw materials. The author gives and analyzes special terms, which were supplemented by Art. 14 and Art. 39 of the Tax Code of Ukraine, in the context of their correlation with the conceptual apparatus used by the international community. In addition, the most significant features of the Ukrainian rules of transfer pricing are highlighted, emphasis is placed on the feasibility of adopting at the national level pricing procedures for certain raw commodities, examples of effective practical use of such procedures in Kazakhstan are given.
Keywords: трансфертне ціноутворення; сировинні товари; котирувальні ціни; transfer pricing; commodities; quoted price