Електронне керування частотою магнетронних генераторів та розширення їх функціональних можливостей. - Екезлі, А. І. (My University, 2015)
Дисертація присвячена подальшому розвитку та вдосконаленню методів керування частотою магнетронних генераторів, які забезпечують широкий діапазон її перестроювання як в неперервному, так і в імпульсному режимах роботи, а також розробці чисельних математичних моделей та їх застосування для виявлення та розуміння фізич них особливостей електронно-хвильової взаємодії в магнетронах з покращеними частотними властивостями. В роботі сформульовано шляхи вирішення задач покращення таких параметрів магнетронів як збільшення стабільності частоти, збільшення діапазону перестроювання частоти та її швидкодії тощо. Розглянуті особливості перестроювання частоти в магнетронах у неперервному режимі їх роботи показали, що можливості перестроювання частоти класичної конструкції магнетрона з одним виводом енергії обмежені як з точки зору діапазону перестроювання, так і з точки зору її швидкодії. Для вирішення ряду зазначених вище задач запропоновано новий підхід щодо їхнього вирішення, в основі якого лежить нова конструкція магнетрона з двома виводами енергії. Дана конструкція може використовуватися як для вирішення задачі стабілізації частоти магнетрона, так і для перестроювання його частоти. Запропоновано функціональні схеми на основі магнетрона з двома виводами енергії для практичної реалізації стабілізації частоти та її перестроювання (підстройки) в неперервному режимі роботи магнетрона з двома виводами енергії. The dissertation is devoted to the further development and improvement of control frequency magnetron generators that provide a wide range of frequency tuning in continuous and in pulsed modes, as well as the development of numerous mathematical models and their application to identify and understand the physical especially big-wave board for all types of electronic interaction in magnetrons with improved frequency properties. We formulate solutions to the problem of improving parameters such as magnetrons increasing frequency stability, increase the frequency tuning range and speed, etc. The foregoing features of frequency tuning in magnetrons in a continuous mode of operation have shown that the possibility of frequency tuning magnetron classic design with a single energy output is limited both in terms of tuning range, and from the point of view of its performance. To address some of the above problems, a new approach to their solution, which is based on a new design of the magnetron with two output lines. This construction can be used for solving the problem of frequency stabilization magnetrons and to rebuild its frequency. Functional scheme proposed by the magnetron energy to the two terminals for the practical implementation of the frequency-stabilization and adjustment (tuning) in a continuous mode of operation of the magnetron energy to the two terminals.
Keywords: магнетрон з двома виводами енергії; математичне моделювання; метод еквівалентних схем; метод великих часток; перестроювання частоти; mathematical modeling; particle in cell method; frequency tuning