Метод керування системою генерації електроенергії з використанням бездротових технологій - Корнієнко, Є. Д.; Ляшенко, О. С.; Торба, А. А. (ХНУРЕ, 2023)
Актуальність. У сучасних умовах питання енергоефективності та використання альтернативних джерел енергії є актуальними й важливими. Зокрема сонячна енергетика є однією з найбільш перспективних галузей у вирішенні цих проблем. Для оптимального застосування сонячної енергії потрібно контролювати й керувати процесом генерації. Необхідний метод, який би керував системою генерації електроенергії з використанням бездротових технологій та мав гнучкі режими роботи. Створення методу ефективного пошуку точки максимальної потужності та системи генерації електроенергії загалом є основним завданням статті. Мета роботи – дослідити та розробити метод керування системою генерації електроенергії з використанням бездротових технологій. Предметом дослідження є метод керування та контролю системи генерації електроенергії. Об’єктом є процес керування та контролю системи генерації електроенергії. Методи дослідження – це методи роботи сонячної панелі за умови максимальної потужності: PWM (Pulse Width Modulation) та MPPT (Maximum Power Point Tracking). Результати роботи. У статті запропоновано метод керування системою генерації електроенергії з використанням бездротових технологій. Для генерації електроенергії обрано сонячну панель і генератор. Контроль генерації та функціонування системи базується на роботі мікроконтролера, що передає поточні дані та може контролювати систему мобільного застосунку через Wi-Fi-модуль. Зазначений метод може бути використаний у "Розумному будинку" та інших системах, спрямованих на стале енергоживлення споживачів. Висновок. Розроблений метод керування системою генерації електроенергії планується застосовувати в подальшому в системах сталого живлення споживачів. Надалі метод може бути вдосконалений унаслідок інтеграції з іншими бездротовими технологіями та додавання інших об’єктів генерації електроенергії.
Keywords: система генерації електроенергії; бездротові технології; мікроконтролер; мобільний застосунок; інвертор; точка максимальної напруги; MPPT; PWM