Нанофотонна система для визначення канцерогенних речовин на прикладі бензо[а]пірену - Сушко, О. А.; Білаш, О. М.; Рожицький, М. М. (ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2011)
Найбільш шкідливими для організму канцерогенами є поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), серед яких 3,4-бензо[а]пірен (БП). БП – представник класу ПАВ найбільш поширений в продуктах термічної переробки, горючих копалин, попадає в продукти харчування, забруднює воду, ґрунт, повітря, рослини, має здатність до біоакумуляції. Поступає в організм різними шляхами - інгаляційним, контактним, пероральним. Володіє місцевим та системним канцерогенним ефектом. Органами-мішенями для розвитку злоякісних пухлин при воздействии ПАВ, в тому числі БП, являються органи дихання, шкіра, шлунок.БП є мутагенною речовиною та має руйнівний вплив на хромосоми, вступаючи в реакції з нуклеотидами ДНК. Тому, життєво важливим є визначення БП в воді та продуктах харчування в слідових концентраціях.
Keywords: нанофотонна система; поліциклічні ароматичні вуглеводні