Розробка структурної схеми PID контролера для керування позиціонування сонячної панелі для автономних мобільних роботів - Реука, Є. (ХНУРЕ, 2023)
В статті проведено аналіз використання альтернативних джерел живлення, підвищення автономності роботи мобільних роботів. Проведено дослідження існуючих методів позиціонування сонячних панелей, відносно мобільного роботу, описано їх недоліки та переваги. Дивлячись на це, автором для подальшої реалізації було обрано гібридний підхід. Внаслідок чого, було досліджено метод розрахунку кута наклону сонячних панелей, та розроблена структурна схема PID контролера для керування позиціонування сонячної панелі на мобільному роботі при умові, що мобільний робот буде зупинятися в процесі перезарядки.
Keywords: автономні мобільні роботи; методи позиціонування; сонячні панелі; система живлення; PID контролер