Оптичні маніпулювання малими об’єктами - Філіпенкова, А. С. (My University, 2021)
Об’єкт дослідження – маніпулювання мікророзмірними частинками за допомогою лазерного променя. Предмет дослідження – оптичний пінцет. Мета роботи – дослідити фізичні принципи роботи, можливості, конструкції оптичного пінцета та запропонувати напрямки його вдосконалення. У роботі було досліджено фізичні принципи, можливості та схему побудови оптичного пінцету, сформулювано напрямки розвитку технологій оптичного керування мікророзмірними об’єктами. Були виконані розрахунки параметрів лазера, який застосовується в оптичному пінцеті. Актуальністю роботи є те, що застосування оптичного пінцету знаходило все нові галузі від біології та медицини до наноінженерії. Нові задачі потребують вдосконалення технології та нових конструктивних рішень. Потрібність в оптичному пінцеті обумовлена можливістю маніпулювання малими біологічними об’єктами без ушкодження
Keywords: градієнтна сила; дифракція; інфрачервоний лазер; маніпулювання; мікророзмірні об’єкти; оптичний метод; оптичний пінцет