Дослідження безпекових механізмів архітектури RISC-V для IoT середовищ у порівнянні з ARM TrustZone - Грек, Є. С. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є TEE у вбудованих та IoT-системах. Метою дослідження є розроблення та оцінка портовання TEE рішення mTower з ARM на RISC-V для порівняння ефективності та захищеності. Використано методи порівняльного аналізу архітектур ARM та RISC-V, моделювання ізольованих середовищ виконання у QEMU, експериментальне тестування механізмів PMP. Проведено аналіз сучасних підходів до побудови TEE. Наукова новизна дослідження полягає у портуванні мінімалістичного TEE для вбудованих та IoT-систем на архітектуру RISC-V, що підтвердило можливість забезпечення рівня безпеки, співставного з ARM TrustZone. Робота пов’язана з дослідженнями у сфері побудови TEE для відкритих архітектур та спирається на результати проєктів Keystone і mTower, що використовуються як базові фреймворки для аналізу та порівняння із ARM TrustZone. Отримані результати можуть бути використані під час подальшої розробки та адаптації довірених середовищ виконання на базі архітектури RISC-V, а також у навчальних і науково-дослідних цілях для порівняльного аналізу механізмів безпеки вбудованих систем. У результаті дослідження виконано портування ядра mTower на архітектуру RISC-V, проведено порівняльний аналіз із ARM TrustZone у середовищі QEMU.
Keywords: безпекові механізми; ізоляція середовищ; архітектура RISC-V