Застосування методу характеристик при моделюванні розриву трубопроводу - Абрамов, Д. В. (Харків: ХНУРЕ, 2017)
The most important problem of gas transportation to the consumer is an opportunity for numerical simulations of the emergency situations. The aim of this work is the choice of the characteristics method at simulation of the pipe rupture. This method provides the ability to simulate the process of the pipe rupture with high accuracy and computational speed. The characteristics method allows to simulate real processes of the natural gas stream in standard and emergency situations and to determine loss of a gas. У роботі розглянуто вибір математичної моделі (ММ) нестаціонарних неізотермічних режимів течії газу (ННРТГ) по ділянці трубопроводу, яка описує ННРТГ при розриві наприкінці ділянки трубопроводу до проміжку часу, поки не з’ясовано, що є розрив, застосування методу характеристик для розв'язання рівнянь математичної моделі, алгоритм, проведено аналіз отриманих результатів.
Keywords: метод характеристик; розрив трубопроводу; транспортування газу; нестаціонарний режим течії газу; неізотермічний режим течії газу