Візуалізація електромагнітного сигналу від плазми крові хворих на алергодерматози, асоційованими з COVID-19 - Хміль, Н. В.; Колесніков, В.; Кондакова, Г. (ТОВ «Торговий дім «Альфа і Омега», 2022)
Проведено експериментальне дослідження діелектричної проникності та динамічного поверхневого натягу плазми крові практично здорових донорів та хворих з ураженнями шкіри, асоційованими з Covid-19. Оцінка відносної кількості вільної та зв’язаної води біологічної системи плазми крові донорів і хворих пацієнтів реєструвалась за параметром діелектричної проникності та була реалізована за допомогою апаратурно-реєструючого комплексу на базі мікрохвильової діелектрометрії на частоті генерації діода Гана 37,7 ГГц. Візуалізація електромагнітного сигналу від плазми крові пацієнтів з прогнозованим та підтвердженим діагнозом Covid-19 показала збільшення кількості зв’язаної води по відношенню до групи здорових донорів. Висока кореляційна залежність діелектричних параметрів плазми крові з показниками швидкості осадження еритроцитів (rs = +0,89) та реакції агломерації лейкоцитів (rs = +0,91) дозволяє рекомендувати мікрохвильову діелектрометрію для біомедичної діагностики як додатковий засіб експрес візуалізації вірусної інвазії, яка супроводжує патологічні зміни шкіри
Keywords: динамічний поверхневий натяг; діелектрична проникність; плазма крові; мікрохвильова діелектрометрія; COVID-19; дерматози; візуалізація електромагнітного сигналу