Інтелектуальна модель гідроструминної порізки листового металу - Пирогов, В. О. (My University, 2023)
У даному дослідженні була розроблена інтелектуальна модель для оптимізації процесу гідроструминної порізки металу. Головною метою було підвищення ефективності порізки металу різної товщини при використанні суспензії абразивів із змінними характеристиками. Розглянуто інтелектуальну модель ідентифікації параметру швидкості при обмеженні/ завданні інших параметрів технологічного процесу гідроструминної порізки металу. Досліджено процес гідроструминної порізки металу. Результати показують, що запропонований підхід застосування радіально-базисної мережі ідентифікації цільового параметру, в поєднанні з іншими заходами автоматизації агрегатів гідроабразивної обробки, дозволяє підтримувати оптимальні параметри функціонування агрегату та підвищити швидкість технологічного процесу. Ця інтелектуальна модель може бути ефективно впроваджена як частина мікроконтролерної системи управління установкою гідроструминної або гідроабразивної обробки металів. При певній адаптації та налаштуванні моделі її можна використати при розробці додатків систем керування агрегатами гідроабразивної обробки інших матеріалів. Це рішення є доступним та перспективним для реалізації в індустріальних застосуваннях.
Keywords: гідрострумінна порізка металу; abrasive water jet processing; інтелектуальна ідентифікація; radial based neural network