Програмна система моніторингу радіосигналів в системах обізнаності - Хамбур, М. С. (My University, 2025)
Об’єкт розробки – програмна система моніторингу радіосигналів (ПСМР) для підвищення ситуаційної обізнаності. Система приймає потоки даних як від програмного генератора тестових сигналів, так і (за потреби) від апаратних SDR-приймачів, виконує спектральний аналіз у діапазоні 30 кГц – 6 ГГц, автоматично визначає активні передавачі й відображає їхні характеристики – частоту, потужність, тривалість роботи та азимут – в інтерактивному графічному інтерфейсі оператора. Мета розробки – створити надійне та розширюване програмне рішення, яке забезпечує оперативну оцінку радіообстановки, веде журнал появи й зникнення джерел сигналів та може слугувати основою для подальших досліджень і інтеграції в комплексні системи безпеки, транспорту чи аварійно-рятувальних служб. Метод рішення – реалізація крос-платформного застосунку на Python 3.12. Ядро обробки використовує NumPy та SciPy для синтезу й FFT-аналізу сигналів, а asyncio забезпечує безперервний часовий потік даних. Графічний інтерфейс створено на PyQt6 та PyQtGraph (спектр- і водоспад-діаграми, таблиця характеристик), дані подій зберігаються у SQLite. Модульна архітектура «ядро – GUI – сховище» дозволяє легко підключити реальний SDR-приймач або зовнішній шлюз у майбутніх версіях системи.
Keywords: моніторинг радіосигналів; підвищення ситуаційної обізнаності; радіосигнал