Дослідження інформативних параметрів диграфів клавіатури для задач ідентифікації за клавіатурним почерком - Тернополка, В. Д. (My University, 2019)
В роботі проведено аналітичний огляд сучасних методів біометричної ідентифікації користувачів комп’ютерних систем. Проведено аналіз інформативних ознак клавіатурного почерку та запропоновано 19 параметрів, що описують диграфи клавіатури. За допомогою бази даних «Keystroke Dynamics Benchmark Data Set» та програмного забезпечення Orange проведено дослідження щодо пошуку найінформативніших ознак диграфів клавіатури. Експериментально підтверджено припущення про різну інформативність часових характеристик диграфів. Найінформативнішими для задачі класифікації користувачів за клавіатурним почерком є відносні часові параметри диграфів, складовою котрих в тій чи іншій формі є час паузи між натисканнями клавіш у диграфах.
Keywords: біометричні системи; класифікація даних; data mining; клавіатурний почерк; диграф клавіатури