Розгортання та управління Kubernetes-кластерами за допомогою IaC - Цапенко, М. С. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка та практична реалізація інфраструктури комп’ютерної мережі з підтримкою безпечного доступу до Інтернету, маршрутизації трафіку, керування підключеними пристроями через Wi-Fi/WLAN, а також впровадження засобів фільтрації та контролю доступу з використанням протоколів та мережевих сервісів. У ході виконання кваліфікаційної роботи було спроєктовано локальну комп’ютерну мережу з виходом до Інтернету через шлюз і маршрутизатор. У складі мережі налаштовано центральний сервер, який виконує функції DHCP, DNS та контролера доступу. Для забезпечення безпеки реалізовано міжмережевий екран (firewall), який обмежує вхідний та вихідний трафік згідно з визначеними правилами. Також впроваджено Wi-Fi-зону з використанням технології WLAN для підключення бездротових пристроїв. Особливу увагу приділено налаштуванню мережевих протоколів (TCP/IP, NAT, DHCP) та аналізу їх впливу на продуктивність мережі. В результаті було створено стабільну та масштабовану мережеву інфраструктуру, яка може бути використана як основа для подальшого розширення або інтеграції з корпоративними рішеннями.
Deploying and Managing Kubernetes Clusters with IaC
Keywords: Terraform; Ansible; Kubernetes; контейнер; кластер