Застосування методу Measurement System Analysis (MSA) для підвищення якості метрологічного забезпечення контролю в системі HACCP - Шугай, В. В. (My University, 2025)
Для оцінки відповідності вимог до метрологічного забезпечення критичних контрольних точок пропонується використовувати метод метрологічної оцінки якості вимірювань, який базується на аналізі вимірювальних систем (МSА). Запропонований спосіб пройшов апробацію при виробництві варено копченихковбасних виробів. Проведено дослідження варіативності результатів вимірювання температури в товщі охолодженої та розмороженої м'ясної сировини в реальних умовах виробництва. На першому етапі за допомогою контрольних схем було встановлено, що процес вимірювання знаходиться в стабільному стані. На другому етапі обчислюється абсолютна і відносна величина зміщення процесу вимірювання. На третьому етапі оцінювалися складові варіабельності результатів вимірювань. На заключному етапі при ранжируванні отриманих значень визначаються першочергові шляхи зниження варіативності процесу вимірювання. Запропонований підхід до аналізу метрологічного забезпечення в критичних контрольних точках системи НАССР дозволяє мінімізувати ризик невідповідності елементів вимірювальної системи, що призводить до зменшення помилкових рішень при контролі якості продукції та до зниження частоти технологічного контролю виробничого процесу.
Keywords: метрологія; метрологічне оцінювання; оцінка якості вимірювань