Світовий тренд прискорення стартапами інноваційних змін в Індустрії 4.0 - Внукова, Н. М. (My University, 2022)
У статті розглянуто роль і значення стартапів у процесах Індустрії 4.0, які набувають особливої ваги щодо рівня витрат і ефективності змін, які можуть відбуватися. Проблема полягає у розвитку технологічного підпри-ємництва через стартап діяльність і його впливу на прогрес в Індустрії 4.0. Аналіз останніх досліджень показав, що стартапи на міжнародному ринку розвиваються під впливом концепцій «Індустрії 4.0» і економіки знань. Суттєвою характеристикою змін, які відбуваються під впливом Індустрії 4.0, є зниження вартості зв’язку, під-вищення ефективності логістики та маркетингу, запровадження інноваційних технологій і відкриття нових ринків збуту для суб’єктів господарювання. Визначено позитивну роль акедемічної спільноти на процес по-ширення технологічного стартап руху. Для вирішення задачі впровадження інновацій в умовах Індустрії 4.0 використано пошуковий сервіс Google Trends, який надає статистику зацікавленості одночасно темою стартапів і Індустрії 4.0.У статті здійснено пошуковий запит у Google Trends тем «стартап» і «Індустрії 4.0» за часовий період останні 12 місяців (на 30 червня квітня 2022 року) по всьому світу і Україні із виділенням середнього рівня зацікавленості, а також пріоритетного регіону, за яким можна виміряти співвідношення мж темами стартапів і Індустрії 4.0. До теми стартапів у світі середній рівень зацікавленості значно вищий, ніж до теми Індустрії 4.0, при цьому в Україні поки що інтерес до стартапів високий, але нижче, ніж у світі. Виділено серед азіатських лідерів європейську Словаччину. Прикладом швидких темпів стартап руху, який працює в екосистемі Індустрії 4.0, є Ізраїль. Україні у повоєнній економіці бажано не тільки проаналізувати цей досвід, але й приєднатися до його менеджменту, зокрема, щодо економіко-правового забезпечення цих процесів.
Keywords: інновації; стартап; Індустрія 4.0; Google Trends