Соціально-правове значення правового механізму захисту трудових і соціальних прав суддів - Ковалюмнус, Е. Л. (Науково-дослідний інститут публічного права, 2020)
Стаття присвячена з’ясуванню сутності та соціально-правового значення правового механізму захисту трудових і соціальних прав суддів в Україні. Обґрунтовується, що цей правовий механізм має суттєве соціально-правове значення з огляду на те, що він: є виявом логічного та науково вивіреного утвердження соціальної цінності людини на публічній службі в системі правосуддя шляхом недопущення звуження соціальної свободи суддів; є виявом реалізації державою захисної та соціальної функції, а тому держава, що створює та забезпечує реальність гарантій захисту вказаних прав суддів вважається соціальною державою; є особливою гарантією самостійності трудової діяльності суддів і незалежності судової влади; діючи також на міжнародному рівні, стримує процеси звуження соціальної безпеки суддів у державі та дає можливість правильно відкоригувати функціонування відповідного механізму на національному рівні; є інструментом виправлення об’єктивних недоліків здійснення кадрової політики у системі правосуддя загалом та в суді, зокрема. Наголошується, що в окресленому контексті досліджуваний правовий механізм на сьогоднішній день постає надзвичайно важливим соціально-правовим феноменом, від забезпечення ефективного функціонування якого залежить соціальна безпека суддів, незалежність судової влади, а відтак – справедливість правосуддя, існування України в якості правової і демократичної держави, котра може у перспективі реально задовольнити свої євроінтеграційні прагнення. The article focuses on clarifying the essence and socio-legal significance of the legal mechanism for protecting the judges’ labor and social rights in Ukraine. It is substantiated that this legal mechanism has a significant social and legal sense, given that it: is a manifestation of the logical and scientifically verified assertion of the social value of a person in public service in the justice system by preventing the narrowing of the judges’ social freedom; is a manifestation of the state's implementation of a protective and social function, and therefore the state that creates and ensures the reality of guarantees for the protection of these rights of judges is considered a social state; is a special guarantee of the judges’ work autonomy and the independence of the judiciary; is acting also at the international level and restrains the processes of narrowing the social security of judges in the state, as well as makes it possible to adjust correctly the functioning of the corresponding mechanism at the national level; is a tool for correcting objective shortcomings in the implementation of personnel policy in the justice system in general and in court, in particular. It is noted that in the above context, the legal mechanism under investigation is a very important socio-legal phenomenon today. The social security of judges, the independence of the judiciary, and, consequently, the fairness of justice, the existence of Ukraine as a legal and democratic state, which can in the future really satisfy its European integration aspirations depends on the providing the effective functioning of the mentioned above phenomenon.
Keywords: гідна праця суддів; захист прав суддів; соціальна безпека суддів; соціальні права суддів; судово-правова реформа; трудові права суддів; decent work of judges; judicial and legal reform; labor rights; protection of the rights of judges; social rights of judges; social security of judges