Програмні компоненти для системи виявлення шахрайських банківських транзакцій - Шевченко, С. О. (My University, 2025)
У роботі розглянуто проєктування та розробку програмних компонентів для системи виявлення шахрайських банківських транзакцій на основі сучасних методів машинного навчання. Об’єктом дослідження є автоматизовані інформаційні системи обробки фінансових операцій у банківській сфері, які потребують підвищеного рівня безпеки та контролю. Предметом дослідження виступають методи аналізу транзакційної активності клієнтів та побудова моделей виявлення аномалій у фінансових даних. Метою роботи є підвищення ефективності виявлення шахрайських дій шляхом створення програмних компонентів, здатних автоматично виявляти нетипову поведінку користувачів на основі історичних даних транзакцій. Розроблені програмні компоненти можуть бути інтегровані у банківські системи моніторингу для автоматичного виявлення підозрілих транзакцій у режимі реального часу. Отримані результати підтверджують доцільність застосування технологій машинного навчання у фінансовій безпеці та демонструють високу ефективність запропонованого підходу.
Software Components for a System of Detecting Fraudulent Banking Transactions
Keywords: шахрайство; банківські транзакції; виявлення аномалій; фінансова безпека