Мистецтво дипломатичного протоколу як інструмент ділової комунікації - Єфремова, К. В.; Лобко, М. С. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2020)
У статті досліджується практика застосування дипломатичного протоколу в багатосторонній дипломатії з політичною метою. Визначається важливість використання на сучасному етапі розвитку дипломатії подарунків, як одного із політичних інструментів, який підпорядкований цілям зовнішньої політики. Дипломатичні дарунки, отримані під час робочих поїздок президентів країнами, відображають сучасний стан розвитку держав, освітлюють зустрічі і спілкування з населенням, окреслюють професійні і політичні інтереси та пріоритети держав. // The article investigates the practice of applying a diplomatic protocol in multilateral diplomacy for political purposes. The importance of use at the present stage of development of gifts diplomacy, as one of the political instruments, which is subordinated to foreign policy purposes, is determined. Diplomatic gifts gained during work travel by the countries, reflect the current state of development of states, illuminate meetings and communication with the population, outlines the professional and political interests and priorities of states.
Keywords: дипломатичний протокол; церемоніал; багатостороння дипломатія; дипломатичні подарунки; дарча грамотність; diplomatic protocol; ceremonial; multilateral diplomacy; diplomatic gifts; gifts; literacy