Математичне моделювання технологічної системи за допомогою симплекс-планування експерименту - Ляшок, Я. О.; Калиниченко, В. В.; Подкопаєв, С. В.; Повзун, О. І.; Вірич, С. О. (ХНУРЕ, 2022)
Проведено математичне й комп’ютерне дослідження технологічної системи ‒ об’ємногідрофобізований ніздрюватий бетон автоклавного тверднення з кремнійорганічною поліметилсилоксановою добавкою (ПМС 100). За допомогою симплекс-планування експерименту показано, що взаємозв’язок між складом сировинної суміші, технологічними факторами, структурою та фізико-механічними властивостями ніздрюватого бетону описується моделями у вигляді планів другого порядку на гіперкубі відповідної розмірності. Для визначення дисперсії відтворюваності виконано триразове повторення дослідів при значеннях вхідних параметрів на нульових рівнях. Mathematical and computer research for optimization of the composition of bulk hydrophobized cellular concrete of autoclave hardening with silicone polymethylsiloxane additive PMS-100. Using simplex planning of the experiment it is shown that the relationship between the composition of the raw mixture, technological factors, structure and physical and mechanical properties of aerated concrete is described by models in the form of second-order plans on a hypercube of appropriate dimension. To determine the reproducibility variance, the experiments were repeated three times at the values of the input parameters at zero levels.
Keywords: симплекс-планування експерименту; бетон; фактор варіювання; параметр оптимізації