Дослідження та реалізація методів фільтрації та знаходження контуру об’єкта - Монастирський, В. Р. (My University, 2020)
Робота присвячена вирішенню проблеми розпізнавання образів на зображеннях. Було реалізовано виділення контурів об’єктів на зображенні за допомогою алгоритмів виділення контурів. Ці методи грунтуються на одній з базових властивостей сигналу яскравості – розривність. Пошук розривів відбувається за допомогою ковзної маски, також відомої як фільтр або ядро, яка являє собою квадратну матрицю відповідну до вказаної групи пікселів вихідного зображення. Елементи маски також називають коефіцієнтами. Використання цієї маски в яких небудь локальних перетвореннях називають просторовою фільтрацією або просто фільтрацією. Тобто процес фільтрації заснований на переміщенні маски фільтра від точки до точки зображення. У результаті роботи здійснена програмна реалізація системи для детектування контурів об’єктів на зображенні.
Keywords: оператор Робертса; оператор Превітта; оператор Собеля; оператор Кірша; ідентифікація країв; детектування контурів; розпізнавання образів